Сукана пита со праз

by | Јан 12, 2024 | 0 comments

Дел од денот: вечера, доручек
Тип: останато, посно
Teжина: средно
Време: над 60 мин.

Сукана пита со праз

MAJA ATANASOVSKA SPASESKA
Традиционално јадење кое никогаш неможе да се одбие🤗
подготовка 45 minutes
готвење 20 minutes
вк. време 1 hour 5 minutes
порции 8

Чекори на подготовка
 

Подготовка на тестото :

  • Во сад ставаме млака вода.
  • Додаваме квасец, шеќер, сол и масло за јадење.
  • Постепено додаваме брашно и замесуваме тесто кое треб да не се лепи на рацете.
  • Тестото се дели на 10 топчиња.
  • Се остава тестото да одмори 10 мин.
  • Секое топче се сука со сукало за да се добие тенка кора.Се посипува брашно на кората секогаш кога ја сучите кората .
  • Кората се попрскува со масло и се става фил од праз.
  • Се мотка во ролна и се витка како полжав.
  • Се става во округла тепсија премачкана со маргарин.
  • Се сука втората кора на ист начин.
  • Питата одозгора се премачкува со масло за јадење.
  • Се пече на 200 ⁰ С 20 минути.
  • По печењето се попрскува со малку вода и се покрива со кујнска крпа.

Подготовка на филот :

  • 5 страка праз се сецка и се пропржува на масло за јадење 15 минути. Се остава да се исцеди ( може филот да се подготви и порано )
  • Добар апетит !

Намирници
  

За тесто потребно е :

  • 1 кг. Брашно + 100 гр за сукање на корите
  • 500 мл. Вода млака
  • Половина филџанче масло за јадење Витаминка
  • 2 лажичиња сол Витаминка
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сув квасец или половина свеж
  • 50 гр. Маргарин

Фил :

  • 5 страка праз малку зејтин сол по вкус

Забелешки

Филот за питата може да биде различен, изборот е ваш . Можете да испечете се одеднаш или направените пити може да ги замрзнете непечени, па по потреба да печете.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг