Чоко вишна торта

by | Апр 22, 2024 | 0 comments

Дел од денот: вечера
Тип: посно
Teжина: средно
Време: 30 - 60 мин.

Чоко вишна торта

Ана Марија Кузмановска
Торта без печење и совршена комбинација на чоколадо и вишна.
подготовка 30 minutes
готвење 10 minutes
вк. време 40 minutes
порции 12

Чекори на подготовка
 

  • Измешај ги сите состојки за базата и рамномерно распореди ја во калап со дијаметар 20-22цм.
  • За филот измати ги сите состојки и на крај додади го стопеното чоколадо.
  • За филот од вишна загреј ги вишните со засладувачот и пред да почнат да вријат додади го густинот измешан со вода. Мешај додека не се згусне убаво.
  • Кога ќе се олади филот со вишна стави го врз базата, а потоа стави го чоколадниот фил.
  • Остави ја тортата да се стегне барем неколку часа, но најдобро преку ноќ.
  • За подготовка на ганашот стопи ги заедно чоколадото и кокосовото млеко и рамномерно распореди го врз чоколадниот фил
  • Остави го малку да се стегне и потоа тортата е спремна за сечење

Намирници
  

За базата:

  • 150 г мелени јатки
  • 150 г мелена плазма
  • 75 г стопен путер
  • 3-4 лажици млеко по потреба
  • 2 лажици чоколаден крем

За филот:

  • 200 г крем сирење (или веганско маскарпоне за посно
  • 1 пакување маскарпоне 250г
  • 200 г кокосово млеко од конзерва
  • 2 пакувања шлаг фикс
  • 150 г стопено чоколадо
  • 50 г шеќер во прав
  • ванила екстракт

За фил од вишна:

  • 1 пакување вишни 300г
  • ванила екстракт
  • 2-3 лажици мед или кафеав шеќер
  • 2 лажици густин измешани во 2 лажици вода
  • Ганаш
  • 100 г чоколадо
  • 50 г кокосово млеко
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг