Чоко вишна торта
Торта без печење и совршена комбинација на чоколадо и вишна.
Чекори на подготовка
- Измешај ги сите состојки за базата и рамномерно распореди ја во калап со дијаметар 20-22цм.
- За филот измати ги сите состојки и на крај додади го стопеното чоколадо.
- За филот од вишна загреј ги вишните со засладувачот и пред да почнат да вријат додади го густинот измешан со вода. Мешај додека не се згусне убаво.
- Кога ќе се олади филот со вишна стави го врз базата, а потоа стави го чоколадниот фил.
- Остави ја тортата да се стегне барем неколку часа, но најдобро преку ноќ.
- За подготовка на ганашот стопи ги заедно чоколадото и кокосовото млеко и рамномерно распореди го врз чоколадниот фил
- Остави го малку да се стегне и потоа тортата е спремна за сечење
Намирници
За базата:
- 150 г мелени јатки
- 150 г мелена плазма
- 75 г стопен путер
- 3-4 лажици млеко по потреба
- 2 лажици чоколаден крем
За филот:
- 200 г крем сирење (или веганско маскарпоне за посно
- 1 пакување маскарпоне 250г
- 200 г кокосово млеко од конзерва
- 2 пакувања шлаг фикс
- 150 г стопено чоколадо
- 50 г шеќер во прав
- ванила екстракт
За фил од вишна:
- 1 пакување вишни 300г
- ванила екстракт
- 2-3 лажици мед или кафеав шеќер
- 2 лажици густин измешани во 2 лажици вода
- Ганаш
- 100 г чоколадо
- 50 г кокосово млеко
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments