Баклава со крем од ф’стак

by | Апр 29, 2024 | 0 comments

Дел од денот: вечера
Тип: останато
Teжина: лесно
Време: над 60 мин.

Баклава со крем од ф’стак

Мартина Илова
Мислам дека го имаме победникот во баклавите - ова е лудило! 🤩
подготовка 30 minutes
готвење 30 minutes
вк. време 1 hour
порции 4

Чекори на подготовка
 

  • Соединете го кремот заедно со мелените ореви.
  • Земете една кора, попрскајте ја со маслото и ставете врз неа друга кора. Од филот со лажичка распоредете најдоле и превиткајте надолго.
  • Корите редете ги во намрсена тава.
  • Исечете ги на коцки и ставете ги да се печат на 200С околу 30 минути.
  • Во меѓувреме, подгответе го шербетот.
  • Откако ќе ја испечете баклавата, оставете ја 20 минути да олади, па потоа прелијте ја со шербетот. Вака оставете ја 4-5 часа.

Намирници
  

  • 500 г кори за баклава
  • 350 г крем од ф’стак Витаминка
  • 200 г мелени ореви
  • Сончогледово масло за попрскување Брилијант

За шербет:

  • 500 мл вода
  • 600 г шеќер
  • 1 ванилин шеќер Витаминка
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг