Крем пита со пудинг

by | Окт 31, 2022 | 0 comments

 

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: средно
Време: 30 - 60 мин.

Крем пита со пудинг

Tastify
Совет плус: Најдобро е крем питата да ја оставите во фрижидер преку ноќ, а потоа да ја послужите.
подготовка 20 minutes
готвење 20 minutes
порции 10

Чекори на подготовка
 

  • Лиснатото тесто поделете го на два дела.
  • Деловите исечете ги во форма на правоаголни кори.
  • Едната кора пресечете ја на коцки, но не го пресекувајте тестото до крај.
  • Тавата за печење премачкајте ја со путер или маргарин.
  • Ставете ги корите и избоцкајте ги со виљушка на неколку места.
  • Печете во загреана рерна на 220 степени за време од 10 до 15 минути, додека корите поруменат.
  • Печените кори оставете ги да се изладат.
  • Водата ставете ја во сад на оган на висока температура да се вари.
  • Белките одделете ги од жолчките.
  • Белките и жолчките ставете ги во два различни садови за матење.
  • Во садот со жолчките додајте 10 лажици шеќери изматете со миксер за време од 3 до 4 минути.
  • Потоа додајте 400 мл млеко и измешајте.
  • Во длабока чинија ставете ги пудинзите,шлаг кремот од ванила и брашното.
  • Измешајте со лажица.
  • Смесата со пудинзите додајте ја во садот со жолчките и кратко изматете со миксер.
  • Во садот со белките додајте 4 лажици шеќери изматете ги со миксер за да добиете густ шлаг.
  • Желатинот ставете го во 50 мл ладна вода.
  • Оставете го да набабри.
  • Во зовриената вода додајте го преостанатото млеко.
  • Штом зоврие додајте ја смесата со жолчки и пудинг.
  • Варете за време од 4 до 5 минути додека се добие густ крем.
  • Потоа додајте ги изматените белки и измешајте за да се соедини филот.
  • Тенџерето тргнете го од огнот, додајте го желатинот и мешајте додека се растопи.
  • Во тавата со целосната кора од лиснато тесто ставете го топлиот фил.
  • Оставете да се излади.
  • На крај додајте ја кората од лиснато тесто пресечена на коцки.
  • Исечете парчиња, наросете ги со шеќер во прав и послужете ги веднаш.
  • Уживајте во светот на вкусовите со Витаминка!

Намирници
  

  • 500 г лиснато тесто
  • 4 јајца
  • 14 лажици шеќер
  • 1 л млеко
  • 1 л вода
  • 3 ќесички прашок за пудинг од ванила
  • 1 ќесичка шлаг крем од ванила од Витаминка
  • 6 лажици брашно
  • 2 ќесички желатин
  • шеќер во прав за наросување од Витаминка.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг