Мусака со модар патлиџан

by | Мар 4, 2024 | 0 comments

Време: над 60 мин.

Мусака со модар патлиџан

tea trpovska
Мусака со модар патлиџан
подготовка 1 minute
готвење 1 minute
вк. време 1 minute

Чекори на подготовка
 

  • 1. Модрите патлиџани исечете ги на тенки парчиња и посолете ги. Оставете ги да стојат на страна за околу 15 минути.
  • 2. Загрејте ја рерната на 180°C.
  • 3. Пржете ги патлиџаните во тава со малку масло додека не станат златно-кафеави. Извадете ги и ставете ги на хартија за да се впие вишокот на масло.
  • 4. На тава, пржете го месо и кромидот додека да добие златно-кафеава боја. Додадете ги доматите и пржете ги уште неколку минути.
  • 5. Во сад, изматете ги јајцата и додадете го кашкавалот и млекото. Зачинете со сол, бибер и оригано.
  • 6. Во тава за печење, ставете ред модар ред месо и на крај прелејте со јајцата и кашкавалот.
  • 7. Печете во загреана рерна околу 30-40 минути или сè додека јајцата не се стегнат и не стане златно-кафеава кора.

Намирници
  

  • Мусака со модар патлиџан.

💛Состојки:

  • 2-3 модри патлиџани
  • 500 г мелено месо
  • 1 голем кромид
  • 2-3 домати
  • 2 јајца
  • 200 г кашкавал
  • 1/2 чаша млеко
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка бибер
  • 2 лажички сув оригано
  • масло за пржење
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг