Мусака со модар патлиџан
Мусака со модар патлиџан
Чекори на подготовка
- 1. Модрите патлиџани исечете ги на тенки парчиња и посолете ги. Оставете ги да стојат на страна за околу 15 минути.
- 2. Загрејте ја рерната на 180°C.
- 3. Пржете ги патлиџаните во тава со малку масло додека не станат златно-кафеави. Извадете ги и ставете ги на хартија за да се впие вишокот на масло.
- 4. На тава, пржете го месо и кромидот додека да добие златно-кафеава боја. Додадете ги доматите и пржете ги уште неколку минути.
- 5. Во сад, изматете ги јајцата и додадете го кашкавалот и млекото. Зачинете со сол, бибер и оригано.
- 6. Во тава за печење, ставете ред модар ред месо и на крај прелејте со јајцата и кашкавалот.
- 7. Печете во загреана рерна околу 30-40 минути или сè додека јајцата не се стегнат и не стане златно-кафеава кора.
Намирници
- Мусака со модар патлиџан.
💛Состојки:
- 2-3 модри патлиџани
- 500 г мелено месо
- 1 голем кромид
- 2-3 домати
- 2 јајца
- 200 г кашкавал
- 1/2 чаша млеко
- 2 лажички сол
- 1 лажичка бибер
- 2 лажички сув оригано
- масло за пржење
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments