Дел од денот: вечера, доручек
Тип: останато
Teжина: средно
Време: над 60 мин.
Лепињи
Janevska Emilija
Идеални за сендвичи за на школо
подготовка 20 minutes mins
готвење 4 minutes mins
вк. време 5 minutes mins
Првата група на смеса ја соединуваме и оставаме квасецот да надојде.
Го додаваме брашното и солта.
Замесуваме меко тесто.
Додаваме уште 2-3 лажици зејтин, да замесиме нелепливо тесто.
Оставаме да отстои тестото 2 часа.
Вадиме лепињи од по 80 грама, најчесто 6 лепињи.
Оставаме уште 1 час да надојдат.
Пред печење ги мачкаме со смесата од жолчка и млеко.
- 1 сув квасец
- 2 лажици шеќер
- 25 мл. Зејтин
- 1 белка
- 150 мл. Топло млеко
- 250 грама брашно
- Мало лажиче сол
- 1 жолчка
- 2 лажици млеко