Козињак со чоколаден крем
Чекори на подготовка
- Во длабок сад ставете го квасецот и додајте една мала лажичка шеќер, една лажица брашно и малку млака вода.
- Измешајте со лажица и оставете го квасецот да се активира и нарасне за време од 10 минути.
- Во сад за месење ставете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер.
- Изматете ги со жица за матење.
- Потоа додајте ги маслото, млекото, нараснатиот квасец, кората од лимон и румот.
- Измешајте со жицата.
- Постепено додавајте го брашното и замесете тесто.
- На крајот додајте го растопениот путер и продолжете со месење уште 2 до 3 минути.
- Со помош на рацете од тестото формирајте правоаголна кора.
- Кората премачкајте ја со Брилијант масло и преклопете ги два краеви кон внатрешноста,така што треба да добиете форма на квадрат.
- Повторно премачкајте со Брилијант масло и краевите преклопете ги кон внатрешноста, за да добиете правоаголник.
- Повторно со помош на рацете развлечете кора,премачкајте ја со Брилијант и преклопете ги краевите – повторете ја постапката од чекор 4.
- На крај тестото формирајте како топка,ставете го во садот за месење и покријте го со кујнска крпа.
- Оставете го двојно да нарасне за време од 20-30 минути.
- Потоа,кратко измесете го тестото во садот и оставете го повторно да нарасне за време од 1 час.
- Нараснатото тесто поделете го на два дела.
- Секој дел поделете го на 3 или 4 дела и со помош на рацете исучете ленти.
- Со помош на прстите, лентите развлечете ги додека постигнат ширина од 5-6 см.
- Во средината на лентите ставете чоколаден Луна крем, а потоа затворете ги.
- Од лентите сплетете плетенка.
- Правоаголните калапи обложете ги со хартија за печење.
- Во калапите ставете ги плетенките и оставете ги да нараснат за време од 30 минути.
- Нараснатите плетенки премачкајте ги со изматено јајце и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени, за време од 10 до 15минути, а потоа намалете ја температурата на 170 степени и продолжете со печењето уште 25 до 30 минути.
- Печените козињаци оставете ги кратко да се изладат, покриени со кујнска крпа.
- Потоа извадете ги од калапите и повторно покријте ги со крпата до целосното ладење.
- Послужете ги со чаша чај, млеко и Луна крем.
- Уживајте во светот на вкусовите со Витаминка!
Намирници
- 1 коцка свеж квасец
- 125 г шеќер
- 600 г брашно
- 2 јајца
- 1 ќесичка ванилин шеќер од Витаминка
- 100 мл Брилијант масло
- 125 мл млеко
- кора од 1 лимон
- 1 лажица рум
- 30 г растопен путер или маргарин
- 200-300 г чоколаден Луна крем
- 1 јајце за премачкување.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments