Лесен рецепт за посни пиварки со ореви
Чекори на подготовка
- Во длабок сад за месење ставете ги брашното,прашокот за печиво, ванилиниот шеќер,прстофатот сол и сечканите или толчени ореви.
- Измешајте.
- Во садот додајте ги и течните состојки –пивото и Брилијант маслото.
- Повторно измешајте ги и замесете тесто кое е убаво изедначено.
- Од тестото оформете долга „векна“ и поделете на парчиња, а притоа планирајте големината на колачите да биде колку орев.
- Од секое делче направете колаче.
- Прво притиснете го и во средина ставете парче од јатка од орев, а потоа оформете топче.
- Постапката повторувајте ја додека се потроши тестото.
- Колачите редете ги во намрсена тава за печење или обложена со хартија за печење.
- Печете во загреана рерна на 220 степени, за време од 15 до 20 минути, додека добијат румена боја и станат крцкави.
- Додека колачите се испечат, направете го шербетот.
- Во тенџере на оган ставете ги шеќерот,ванилиниот шеќер и водата да се варат.
- Шербет отварете го 5 минути, а потоа додајте го лимоновиот сок и оставете го 3 до 5 минути за малку да се излади.
- Неколку минути откако ќе ги извадите од рерната печените колачиња, топли, потопете ги во шербетот за време од 1 минута ако сакате да се покрцкави, или околу 2 минути ако сакате да се посочни.
- Веднаш потоа наросете ги со мелени ореви или извалкајте ги во сад со мелените ореви.
- Уживајте во светот на вкусовите!
Намирници
За колачи:
- 550 г брашно
- 1 ќесичка прашок за печиво од Витаминка
- 1 ќесичка ванилин шеќер од Витаминка
- прстофат сол
- 200 мл Брилијант масло
- 200 мл пиво
- ½ чаша сечкани или толчени ореви
- парчиња од јатки орев, по потреба за во секое колаче.
За прелив:
- 1 и ½ чаша шеќер (или 300 грама)
- 1 и ½ чаша вода (или 300 мл)
- 1 ќесичка ванилин шеќер од Витаминка
- цеден сок од половина лимон
За посипување:
- 100 г мелени ореви.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments