Домашен џем од смокви
Чекори на подготовка
- Смоквите измијте ги, тврдата кора отстранете ја,а потоа исечете на четвртини.
- Ставете ги во подлабоко тенџере.
- Лимонот измијте го и излупете го жолтиот дел од кората без бел слој.
- Исчистениот лимон преполовете го и исцедете госокот.
- Во садот со смоквите, додајте ги шеќерот и сокот од лимон.
- Тенџерето покријте го со кујнска крпа и оставете ги смоквите да се маринираат 1 час на собна температура.
- Во смоквите додајте ја кората од лимон и ставете го тенџерето на оган да се вари.
- Откако ќе зоврие намалете ја температурата и варете уште 30 минути.
- Повремено мешајте на 4-5 минути и отстранувајте ја пената од површината.
- По половина час варење, отстранете ја кората од лимон.
- Ако кората од смоквите не е распадната извадете ја и ситно исечкајте ја.
- Смоквите изгмечете ги или испасирајте ги со рачен блендер.
- Во садот додајте ги ванилиниот шеќер, румот и мелениот цимет.
- Варете уште 15 минути.
- Џемот е готов кога остава трага при мешањето.
- Чистите тегли и капаци стерилизирајте ги 10 минути во загреана рерна на 150 степени.
- Во теглите ставете од топлиот џем.
- Притоа оставете околу 1 см под работ на теглата.
- Затворете ги теглите и превртете ги наопаку 5-10 минути.
- Потоа, вратете ги во нормалната позиција,ставете ги во исклучената рерна или завиткајте ги во ќебе и оставете ги постепено да се изладат на собна температура.
- Готовиот џем послужете го за појадок или ужина.
- Уживајте во светот на вкусовите!
Намирници
- 1 кг зрели смокви
- 200 - 250 г шеќер
- 2 ќесички ванилин шеќер од Витаминка
- 1 лимон
- 1 лажица рум
- 1 лажичка мелен цимет од Витаминка.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments