Крцкави печени тиквички со сос од кечап и мајонез

by | Ное 2, 2022 | 0 comments

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: лесно
Време: 30 - 60 мин.

Крцкави печени тиквички со сос од кечап и мајонез

Tastify
подготовка 5 minutes
готвење 15 minutes
порции 2

Чекори на подготовка
 

  • Тиквичката убаво измијте ја.
  • Потоа пресечете ја на половина по должината.
  • Секој дел пресечете го на три еднакви делови.
  • Потоа исечете кришки со големина по желба.
  • Во тава ставете хартија за печење.
  • Во чинија ставете го брашното, мешаниот зачин Дафинка и додајте малку мелен црн бибер од Витаминка.
  • Измешајте ја смесата со лажица.
  • Во друга чинија ставете ги јајцата и изматете ги со виљушка.
  • Солениот чипс Бонитас издробете го и ставете го во чинија.
  • Земете едно парче тиквичка и извалајте го во брашно.
  • Потоа ставете го во садот со изматени јајцаи на крај извалајте го во дробениот солен чипс.
  • Вака приготвените тиквички наредете ги во тавата за печење.
  • Попрскајте ги со масло и ставете ги да се печат во загреана рерна на 220 степени за време од 15 до 20 минути.
  • Во меѓувреме подгответе го сосот.
  • Во мал длабок сад ставете го кечапот,витанезот и ориганото.
  • Измешајте со лажица додека се добие хомогена смеса.
  • Крцкавите печени тиквички извадете ги од рерната и оставете ги кратко да се изладат.
  • Потоа наредете ги на чинија и послужете ги во комбинација со сосот.
  • На здравје!

Намирници
  

  • 1 тиквичка со средна големина
  • 3 ќесички солен чипс Бонитас или Бонитас со чили вкус
  • 2 јајца
  • 1 мала лажичка мешан зачин Дафинка
  • брашно по потреба
  • црн бибер од Витаминка по вкус
  • масло Брилијант за попрскување.

За сос:

  • 100 мл пикантно лут кечап од Витаминка
  • 50 мл Витанез
  • 1 мала лажичка оригано
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг