Кремасто рижото со куркума

by | Ное 2, 2022 | 0 comments

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: средно
Време: 15 - 30 мин.

Кремасто рижото со куркума

Tastify
подготовка 20 minutes
готвење 40 minutes
порции 4

Чекори на подготовка
 

  • Најпрво исечкајте го путерот на мали коцки и ставете го во фрижидер.
  • Треба да е ладен кога ќе го додадете во оризот.
  • Во длабока тава на оган на средна температура ставете го оризот и пропржете го неколку минути со постојано мешање.
  • Во тавата додајте го белото вино.
  • Откако ќе зоврие, додајте и дел од бујонот.
  • Бујонот треба во целост да го прекрие оризот.
  • Оставете го оризот да се вари на ниска температура со повремено мешање за да не се залепи на дното.
  • Постепено додавајте од бујонот, додека се свари оризот.
  • Посолетего по вкус и додајте ја куркумата, па добро измешајте.
  • Рижотото не треба да биде ни премногу лепливо,ни течно, туку треба да добие кремаста конзистенција.
  • Откако рижотото е готово исклучете го шпоретот и додајте ги ренданиот пармезан,маслиновото масло, ренданата кора од лимон и коцките ладен путер.
  • Добро измешајте додека се хомогенизираат сите состојки со рижотото.
  • Вака подготвеното рижото со куркума сервирајтего во чинија и поросете го со магдонос,оригано или друг свеж зачин по желба.
  • На здравје!

Намирници
  

  • 320 г ориз
  • 30 мл бело вино
  • морска сол по вкус
  • 1 л пилешкиили зеленчуков бујон
  • 50 мл Brilliant Extra Virgin – ладно цедено маслиново масло
  • 40 г путер
  • 80 г рендан пармезан
  • 1 лажичка куркума од Витаминка
  • рендана кора од ½ лимон
  • магдонос по вкус
  • оригано по вкус.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг