Медитерански посни брускети со домати
Чекори на подготовка
- Лебот исечете го на парчиња со дебелина од 1см.
- Во мал ставете 2 лажици маслиново масло и додајте го лукот во прав. Посолете по вкус.
- Парчињата леб наредете ги во тава и премачкајте ги со мешавината од масло и лук.
- Печете ги во загреана рерна на 180 степени за време од 10 минути.
- Во меѓувреме, исечкајте ги доматите.
- Притоа отстранете ги семките.
- Доматите ставете ги во длабок сад и додајте една лажица Брилијант маслиново масло, сечкан босилек, лук во прав, посолете и зачинете со мелен црн бибер.
- Измешајте ги состојките и оставете ги на страна додека се ладат брускетите.
- Изладените брускети ставете ги во чинија.
- Врз нив ставете од смесата со домати и нанесете балсамико крем.
- Послужете ги веднаш и уживајте во светот на вкусовите!
Намирници
- 1 француски или италијански багет (леб)
- 2-3 лажици Брилијант екстра девствено маслиново масло
- ¼ до ½ мала лажичка лук во прав или 1-2 чешниња лук
- 2 домати
- 5 листови сечкан босилек
- морска сол и црн бибер од Витаминка по вкус
- лук во прав
- балсамико крем од Витаминка.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments