Меки лиснати кифлички со јогурт
Чекори на подготовка
- Најпрво започнете со подготовка на стартерот.
- Во поголем сад за месење ставете ги коцките квасец, млаката вода, солта, шеќерот и брашното.
- Измешајте со помош на лажица.
- Смесата треба да биде кашеста.
- Оставете да отстои 10-тина минути.
- Штом излезат меурчиња и смесата нараснала во волумен може да започнете со додавање на другите состојки за тестото.
- Дел од брашното измешајте го со прашокот за печиво.
- Во садот за месење додајте ги јогуртот,Брилијант маслото, јајцата и претходно припременото брашно, па започнете со месење.
- Брашното додавајте го полека, по потреба додека замесите меко тесто.
- Откако добро сте го измесиле, оставете го 15-тина минути да одмори, а притоа покријте го со најлонска фолија за да не се формира кора на површината.
- Кратко премесете го, колку да го префатите неколку пати, а потоа оформете топчиња со големина на портокал или цитрон.
- Секое од нив, расучете го со помош на оклагија или сукало и премачкајте го со путер или маргарин.
- Потоа,исечете го од средината кон краевите,да наликува во вид на цвет, а едно од делчињата испланирајте да биде малку поголемо од другите.
- Секое од делчињата, едно по едно, вртете ги кон средината на тестото и одозгора повторно премачкувајте со путерот или маргаринот.
- Постапката повторете ја со сите делчиња, а најголемото оставете го последно за најгоре.
- Најголемото парче не го премачкувајте како останатите,туку употребете го да го „заокружите“во топче тестото.
- Постапката повторете ја со секое од топчињата и потоа оставете ги околу 15-20 минути да нараснат.
- По тоа време, започнете со расукување.
- Расукувајте по истиот редослед како што мачкавте,односно топчето кое прво го намачкавте прво расукајте го за подготовка на кифличките.
- Формата на расуканото тесто треба да биде кружна,а зависно од тоа колкави сакате да ви бидат кифличките, потоа сечете го на половина, па на четвртини, па на осмини,а ако сакате и помали извадете 12 „триаголници“ од кружното тесто.
- Секој од добиените „триаголници“ завиткајтего во кифличка.
- Постапката повторувајте ја додека го потрошите целото тесто.
- Не мора, а по желба, може да ставите фил.
- Ние ви приготвивме кифлички со фил од сирење и кифлички со пица фил.
- Како и да изберите, вкусот е гарантирано добар и нема да згрешите.
- Направените кифлички ставете ги во тавата за печење,која може да ја обложите со хартија за печење или да ја намачкате со Брилијант масло.
- Наредените кифлички во тавата за печење треба да стојат барем додека ја дуплираат својата големина.
- Откако нараснале, се премачкуваат со изматеното јајце, но внимателно и нежно, па се поросуваат со сусам или сусам и ориганоако се одлучите за пица фил.
- По тоа може да ги препознавате во кои каков фил сте ставиле и во случај ако ги печете во ист плех.
- Печете во претходно загреана рерна на 250 степени,додека заруменат и добијат златно кафеава нијанса, како на фотографијата.
- Кога ќе ги извадите од рерна, оставете ги во плехот или тавата во која се печеле за да се изладат, а при тоа, покријте ги со кујнска крпа.
- Ќе бидат меки внатре, а кората крцкава и лисната.
- На здравје!
Намирници
За стартер:
- 2 коцки квасец
- 200 мл млака вода
- 2 лажички шеќер
- 2 лажички сол
- 3-5 лажици брашно.
За тесто:
- 1 л јогурт
- 180 мл Брилијант масло
- 2 јајца
- 1 ќесичка прашок за печиво од Витаминка
- околу 2 кг брашно, по потреба
За премачкување на тесто:
- 250 г путер или маргарин
За фил:
- Фил1: дробено сирење по потреба
- Фил2: Пица фил по потреба (рендана шунка и кашкавал/сирење, пица кечап од Витаминка,оригано)
За премачкување и поросување на кифлички:
- 1-2 јајца по потреба
- сусам по потреба.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments