Печен помфрит од компири и тиквички на лесен начин
Чекори на подготовка
- Компирите и тиквичките измијте ги и излупете ги, па исечкајте ги на парчиња со слична големина и ширина.
- За од тиквичката да добиете парчиња кои личат на помфрит, најлесно е ако прво ја пресечете на 3 парчиња по нејзината должина, а потоа од секое од нив извадете кришки слични на оние кои се добиваат при сечењето на компирите.
- Исечете ги сите по должина и ќе имате слични парчиња.
- Ова е важно заради печењето, бидејќи одат во иста тава/плех и треба подеднакво да се зготват и двата зеленчуци за истото време.
- Рерната загрејте ја на 250 степени.
- Во меѓувреме, на хартија ставете ги парчињата во плехот, на едната половина компирите, а на другата тиквичката.
- Потурете Брилијант масло одозгора и зачинете со зачинот за помфрит.
- По желба додајте и малку од мешавината од зачини со сол.
- Измешајте.
- Печете 30 до 40 минути или додека помфритот добие убава боја.
- Сосот се подготвува претерано лесно.
- Измијте го и исечкајте го магдоносот.
- За најдобар ефект, пред да го сечкате,исушете го со кујнска хартија.
- Во сад ставете го магдоносот и останатите состојки за сосот.
- Зачинете по вкус со предложените зачини во листата и измешајте.
- Декорирајте со малку црн бибер одозгора, сервирајте и на здравје.
- Уживајте во светот на вкусовите!
Намирници
- За помфрит:
- 4-5 средно големи компири
- 1 поголема тиквичка
- Брилијант масло по потреба
- Зачин за помфрит од Витаминка по потреба.
- За сос:
- 250 г павлака
- Мешавина од зачини (црн, бел, црвен пипер и морска сол) по вкус од Витаминка
- 1 лажица Брилијант масло
- 4 полни лажци ситно сечкан магдонос
- 1 лажица кечап од Витаминка
- Црн бибер од Витаминка.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
Vkusno
По мој вкус