Пилешко со печурки во кари сос

by | Ное 2, 2022 | 0 comments

 

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: средно
Време: 30 - 60 мин.

Пилешко со печурки во кари сос

Tastify
подготовка 15 minutes
готвење 20 minutes
порции 2

Чекори на подготовка
 

  • Пилешкиот стек исечете го на коцки.
  • Во тенџере ставете 2 лажици маслиново помас масло да се загрее.
  • Во загреаното масло додајте го стекот.
  • Пропржете го со повремено мешање.
  • Штом забележите течност во тенџерето, покријте со капак и оставете го месото да се динстува на потивок оган околу 10 минути.
  • Потоа додајте ги маринираните шампињони и 200 мл вода.
  • Покријте го тенџерето со капак и продолжете со варењето околу 10 минути додека месото омекни.
  • Во тенџере ставете една лажица маслиново помас масло.
  • Штом маслото се загрее додајте го брашното и промешајте со жица за матење.
  • Кратко пропржете и додајте 400 мл вода.
  • Штом смесата зоврие додајте ги пилешкото месо и шампињоните заедно со течноста,неутралната павлака и кари зачинот.
  • Посолете по вкус и зачинете со мелен црн пипер.
  • Продолжете со варењето 3-5 минути со покриен капак.
  • Готовото пилешко со печурки во кари сос послужетего со варен ориз.
  • Уживајте во светот на вкусовите!

Намирници
  

  • 500 г пилешки стек
  • 3 лажици Брилијант маслиново помас масло од Витаминка
  • 100 г маринирани сечкани шампињони
  • 2 лажици брашно
  • 600 мл вода
  • 200 г неутрална павлака
  • 1 лажица кари од Витаминка
  • морска сол и мелен црн пипер по вкус.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг