Пита од тиквички

by | Ное 2, 2022 | 0 comments

 

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: средно
Време: 30 - 60 мин.

Пита од тиквички

Tastify
подготовка 20 minutes
готвење 25 minutes
порции 4

Чекори на подготовка
 

  • Тиквичките излупете ги и исечете ги на тенки кругови.
  • Кромидот исечкајте го на ситни парчиња.
  • Сирењето изрендајте го и оставете го во посебен сад.
  • Во подлабок сад со виљушка убаво изматете ги јајцата.
  • Додајте ги брашното, Брилијант маслото и прашокот за печиво.
  • Убаво измешајте.
  • Потоа, додајте ги пармезанот, чедар сирење и кромидот.
  • Посолете по вкус, додајте црн бибер и повторно убаво измешајте, за да се соединат состојките а потоа додајте ги и тиквичките и кромидот.
  • Подготвената смеса ставете ја во тава за печење,претходно премачкана со малку масло.
  • Од горе додајте ги сечканите чери домати.
  • Печете ја питата во загреана рерна на 180 степениза време од 40-45 минути.
  • Кога питата ќе добие убава златно-кафеава боја, извадете ја од рерната и оставете ја да се излади.
  • Питата од тиквички исечете ја на парчиња и декорирајте ја со чери домати, рендан кашкавал и листови босилек по желба.
  • Уживајте во светот на вкусовите!

Намирници
  

  • 2 тиквички
  • 1 мала главица кромид или млад кромид по избор
  • 1 чаша брашно (по желба може да користите интегрално или мешавина)
  • ½ ќесичка прашок за печиво од Витаминка
  • ½ чаша Брилијант масло
  • 4 јајца
  • ¼– ½ чаша пармезан
  • ½ до 1 чаша Чедар сирење или кашкавал по избор
  • сол и црн бибер по вкус.
  • чери домати по желба.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг