Посна фокача со маслинки, чери домати и рузмарин

by | Ное 2, 2022 | 0 comments

 

Дел од денот: ручек
Тип: посно
Teжина: тешко

Посна фокача со маслинки, чери домати и рузмарин

Tastify
подготовка 30 minutes
готвење 1 hour
порции 6

Чекори на подготовка
 

  • Во сад за месење ставете ги квасецот,шеќерот и млаката вода.
  • Садот ставете го на топло место околу 5 -10минути за да се активира квасецот.
  • Додајте ги брашното, маслиновото масло и солта,и со помош на миксер на средна брзина миксирајте го тестото околу 5 минути.
  • Доколку немате миксер, измесете го со рацете.
  • Доколку тестото е лепливо, додајте уште ¼ чаша брашно.
  • Вака подготвеното тесто извадете го од садот и со помош на раце оформете топка.
  • Садот премачкајте го со маслиново масло ивратете го оформеното тесто.
  • Покријте го со влажна крпа и оставете го на топло место за да нарасне околу 45-60 минути или додека го дуплира својот волумен.
  • Нараснатото тесто ставете го на добро набрашнета работна површина и развлечето го во круг со дебелина од 1, 5 см.
  • Тестото повторно покријте го со влажна крпа и оставете го уште 20 минути.
  • Потоа префрлете го во плех обложен со хартија за печење и со помош на прстите направете вдлабнатини по целата негова површина.
  • Прелијте го со 1-2 лажици маслиново масло и посипете го со свежи гранчиња рузмарин и морска сол.
  • Доматите и маслинките исечете ги на тенки листови и наредете ги врз вака подготвената фокача.
  • Печете ја во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути или додека порумени.
  • Печената фокача премачкајте ја со маслиново масло и послужете ја додека е топла.
  • На здравје и уживајте во светот на вкусовите!

Намирници
  

  • 1 1/3 чаша млака вода
  • 2 лажички шеќер или мед
  • 1 ќесичка сув квасец
  • 3 ½ чаши брашно
  • ¼ чаша Брилијант маслиново помас масло од Витаминка
  • 2 лажички морска сол.

За прелив:

  • 2 гранчиња свеж рузмарин
  • морска сол од Витаминка
  • Брилијант маслиново помас масло.

За гарнирање:

  • чери домати
  • црни маслинки.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг