Пржен ориз со пилешко

by | Ное 2, 2022 | 0 comments

 

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: средно
Време: 15 - 30 мин.

Пржен ориз со пилешко

Tastify
подготовка 10 minutes
готвење 20 minutes
порции 4

Чекори на подготовка
 

  • Стекот исечете го на коцки со големина 1,5*1,5 см.
  • Во вок или голема нелеплива тава ставете 2 лажици масло да се загрее на умерено висока температура.
  • Додајте го пилешкиот стек, зачинете со сол и црн бибер и пропржете го за време од 5-6 минути.
  • Стекот извадете го во чинија.
  • Во тавата додајте 2 лажици масло.
  • Додајте ја златната мешавина и сечканиот млад кромид.
  • Пржете ги околу 1-2 минути, а потоа додајте го лукот.
  • Продолжете со пржење уште 1 минута.
  • Јајцата изматете ги со виљушка.
  • Зеленчуците тргнете ги на страна и во средината додајте ги јајцата.
  • Мешајте со шпатула, исто како да правите кајгана,но овој пат треба да добиете помали парчиња од јајца.
  • Во тавата додајте ги пилешкиот стек, оризот и соја сосот.
  • Зачинете со сол и мелен црн бибер.
  • Пропржете уште 3 до 4 минути.
  • Топлиот пржен ориз со пилешко послужете го со срирача по желба.
  • Уживајте во светот на вкусовите!

Намирници
  

  • 3 чаши варен ориз со долго зрно (најдобро е да користите басмати)
  • 350 г пилешки стек
  • 4 лажици Брилијант масло
  • 1⅓ чаша замрзната златна мешавина (грашок, морков и пченка)
  • 3 страка сечкан млад кромид
  • 1-2 чешниња лук
  • 2 јајца
  • 3 лажици соја сос од Витаминка
  • морска сол и мелен црн бибер од Витаминка.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг