Сарма со месо на најлесен начин
Чекори на подготовка
- Од киселата зелка внимателно извадете ги лисјата.
- Потребни ви се само меките делови од лисјата, за да може лесно да ги виткате сармите.
- По потреба, поделете ги листовите според големината на сармите што сакате да ги направите.
- Штом завршите со припремата на зелката,започнете со припрема на филот.
- Кромидот излупете го, измијте го и исечкајте го најситно што можете.
- Потоа,во поголем сад, измешајте го со меленото месо.
- Додајте го оризот, ситната црвена пипер, црниот пипер, ориганото, мешаниот зачин и маслото за готвење.
- Добро измешајте за смесата да се соедини.
- Следно припремете го тенџерето.
- Од листовите со кои нема да виткате сарми,направете подлога.
- Ситно исечкајте ги и убаво покријте го дното на тенџерето.
- Во секој лист ставете од филот и завиткајте ги сармите.
- Големината на сармите и според тоа, количината на филот, слободно одредете ја по ваша желба.
- Препорачливо е, тенџерето во кое ги ставате сармите,да биде наредено со сармите една до една, за да не се растураат.
- Најдобро редете ги во еден ред, а можете и во два,доколку сармичките се помали.
- Кога сте готови со виткањето на сармите,припремете ја течноста за варење.
- Количината на течноста, односно ладната вода во која ќе измешате брашното и црвената пипер, треба да биде доволна за да ја прекрие горната површина на сармите.
- Добро измешаната течност, распоредете ја со лажица низ целата површина.
- На крај, за да избегнете растурање на сармите, поклопете ги со чинија и затворете ги со капак.
- Оставете ја сармата да зоврие на силен оган, а потоа варете ја на тивок оган околу 2,5 - 3 часа.
- Ќе биде фантастично вкусна, сочна и мека за јадење.
- По желба на крајот може да ја потпечете во рерна малку, колку за изглед.
- На здравје!
Намирници
- листови од една средно голема кисела зелка
За фил:
- 500 г телешко мелено месо (може и меленомесо мешано со свинско)
- 1 помала главица кромид
- 200 г ориз
- 1 полна лажица ситна црвена пипер
- 1 лажичка мелен црн пипер од Витаминка
- 1 лажичка оригано
- 1 и 1/2 лажица Дафинка мешан зачин од Витаминка
- 70 мл Брилијант масло од Витаминка
Течност за варење:
- ладна вода по потреба
- 1 лажица брашно
- 1/2 лажица црвен пипер.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments