Турте за прво запче – традиционален семеен рецепт
Чекори на подготовка
- Во поголем сад за месење, изматете ги со виљушка прво јајцата, а потоа додајте ги млекото и Брилијант маслото.
- Кората од лимонот измијте ја и изрендајте ја,а по желба пред да ја рендате, оставете го лимонот да отстои најмалку 30 минути во 200 мл вода со 1 лажиче сода бикарбона.
- Потоа,додајте ја во садот со течните состојки.
- Во друг сад, измешајте ги брашното со содата бикарбона, прашокот за печиво, шеќерот и ванилиниот шеќер.
- Потоа,во садот со сувите состојки постепено додавајте ја смесата со јајцата и мешајте.
- Почнете да мешате со лажица додека се оформи топче од тесто, а потоа со раце, месете го тестото 10 минути или повеќе, за убаво да се соедини.
- Рерната загрејте ја на 180 степени.
- Во меѓувреме, тавата (или калап 24 см) намрсете ја со масло.
- Не е грешка ако го печете во поголема тава или калап, само да знаете дека ќе варира висината на туртето и соодветно ќе мора да се намали времето за печење ако е во поголема тава, а пониско.
- Ова е важна насока од подготовката, затоа што ако не го запазете добро печењето,може да не се допече убаво внатрешноста и средината да остане повлажна од краевите.
- Измесеното тесто за турте, ставете го во тавата и декорирајте го по желба.
- Најлесно и традиционално декорирање на кое се сеќаваме, е со шарени чоколадни бонбони.
- Така припременото турте, ставете го во загреаната рерна и намалете ја температурата на 160 степени.
- Печете 45 минути до 1 час, зависно од рерната.
- Проверете со дрвена чепкалка дали внатрешноста е печена и туртето е спремно.
- Уживајте во светот на вкусовите, ви посакуваме здрави, силни и бели запчиња на вашите најмили!
Намирници
- 1 чаша млеко
- 1 чаша Брилијант масло
- 2 јајца
- рендана кора од 1 лимон
- 1 ½ чаша шеќер
- 1 лажиче сода бикарбона од Витаминка
- 1 ќесичка прашок за печиво од Витаминка
- 1 ќесичка ванилин шеќер од Витаминка
- 1 кг брашно.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments