Брза мусака со пире од компири

by | Мај 12, 2023 | 2 comments

 

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: тешко
Време: 30 - 60 мин.

Брза мусака со пире од компири

Tastify
подготовка 20 minutes
готвење 25 minutes
порции 4

Чекори на подготовка
 

  • Кромидот и лукот ситно исечкајте ги.
  • Во тава на оган ставете масло да се загрее.
  • Во загреаното масло додајте ги исечканиот кромид и лук.
  • Пржете ги додека кромидот добие светло кафеава боја.
  • Потоа додајте го меленото месо и промешајте.
  • Кога месото ќе се запржи, додајте Дафинка(мешан зачин) и мелен црн пипер.
  • Измешајте и тргнете ја тавата од огнот.
  • Започнете со подготовка на пирето од компири.
  • Во тенџере на оган ставете ја водата да се вари.
  • Штом водата зоврие додајте сол и мешан зачин.
  • Тенџерето тргнете го од огнот.
  • Во тенџерето додајте ги млекото и содржината од ќесичките за пирето.
  • Измешајте и додајте го путерот.
  • Оставете го пирето околу 10-тина секунди.
  • Во намрсена тава за печење, ставете половина од пирето.
  • Врз пирето распоредете го филот од мелено месо.
  • Во тавата ставате ја останатата половина пире и попрскајте малку масло.
  • Така припремената мусака од пире ставете ја да се печи во загреана рерна на 200 степени за време од 15-20 минути.
  • Јајцата изматете ги, а по желба додајте малку млеко.
  • Изматените јајца додајте ги во тавата, наредете шери домати по желба и продолжете со печење уште 5-10 минути.
  • Уживајте во светот со вкусовите на Витаминка!

Намирници
  

За инстант пире од компири:

  • 2 ќесички инстант пире од Витаминка
  • 1 л вода
  • 1 лажичка сол
  • 1 мала лажичка мешан зачин Дафинка
  • ½ л млеко
  • 2 лажици путер

За фил:

  • 300 г мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 мала лажичка мешан зачин Дафинка
  • мелен црн пипер од Витаминка
  • Брилијант масло по потреба
  • 3 јајца
  • 10 шери домати по желба.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

2 коментари

  1. MAJA ATANASOVSKA SPASESKA

    2 stars
    Супер идеја !

    Reply
  2. Цветанка

    5 stars
    Ова е супер,без лупење,варење,пасирање.Побрзо амин,повкусно амин.Благодарам за рецептот😘

    Reply

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг