Домашен чипс од цвекло
Чекори на подготовка
- Најпрво загрејте ја рерната на 200 степени.
- Цвеклото добро измијте го од земјата, излупете го и исечете го на тенки кругови.
- Во мал, длабок сад измешајте ги Брилијантот,морската сол, црниот бибер и ориганото.
- Со вака подготвениот прелив премачкајте ги круговите цвекло и наредете ги во плех за печење во еден слој, за да може рамномерно да се испечат.
- Може и да ги наредите на решетката од шпоретот,бидејќи така воздухот подобро ќе циркулира од двете страни и на тој начин цвеклото ќе се испечи подобро.
- Чипсот печете го околу 20 до 25 минути.
- Потоа извадете го цвеклото од рерна, завртете го од другата страна и премачкајте го повторно со зачинетото масло.
- Печете уште дополнителни 20 до 25 минути додека цвеклото постане крцкаво.
- Повремено надгледувајте го процесот на печење ивадете ги круговите цвекло кои се веќе печени.
- Печениот чипс од цвекло послужете го во комбинација со намаз или кечап по избор.
- Уживајте во светот на вкусовите!
Намирници
- 2-3 средно големи цвекла
- 1/3 чаша Брилијант омега-3 масло
- 1 мала лажичка оригано од Витаминка
- морска сол и свежо мелен црн бибер од Витаминка.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments