Хумус со модри патлиџани
Совет плус:Доколку користите суров наут, истиот ставете го во сад со вода и оставете го преку ноќ. Наредниот ден исцедете го, ставетего во тенџере и прелијте го со вода. Варете го за време од 1 час, односно додека омекне. Потоа, исцедете го и оставете го да се излади. Од една чаша суров наут, треба да добиете околу 2 чаши варен наут.
Чекори на подготовка
- Ставете ги таанот, лимоновиот сок, водата и лукотво блендер или процесор за храна и добро изблендирајте додека добиете мазна и хомогена смеса.
- Модриот патлиџан пресечете го по должина на половина и ставете го во сад обложен со хартија за печење.
- Прелијте го со малку маслиново масло, зачинете го со црн бибер и посолете го по вкус.
- Печете го во претходно загреана рерна на 180степени околу 45 минути или додека омекне внатрешноста на модриот патлиџан.
- Потоа со помош на лажица или кујнска алатка издлабете ја внатрешноста од лушпата на модриот патлиџан.
- Во блендерот додајте ги варените и добро процедени леблебии, модриот патлиџани зачинете со сол и црн бибер по вкус.
- Потоа,блендирајте додека да добиете хумус со хомогена текстура.
- По потреба додајте уште малку топла вода и промешајте го хумусот од рабовите на чашата на блендерот за добро да се соединат сите состојки.
- На крај, вака подготвениот хумус зачинете го со црвен пипер, магдонос и маслиново масло, соберете го во чиста тегла со капак и чувајте го во фрижидер до неколку дена.
- На здравје!
Намирници
- ¼ чаша таан
- 1/3 чаша свеж лимонов сок
- 1/3 чаша топла вода
- 1 чешне лук
- 2 чаши варен наут
- ½ лажичка морска сол од Витаминка
- 1 средно голем модар патлиџан
- црн бибер по вкус
- Брилијант девствено маслиново масло по потреба
- лут или благ црвен пипер по желба
- сечкан магдонос по вкус.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments