Трилече со карамел – омилен млечен десерт по испробан рецепт

by | Мај 12, 2023 | 0 comments

 

Дел од денот: ручек
Тип: останато
Teжина: средно
Време: над 60 мин.

Трилече со карамел – омилен млечен десерт по испробан рецепт

Tastify
подготовка 50 minutes
готвење 30 minutes
порции 15 парчиња

Чекори на подготовка
 

  • Рерната пуштете ја да се загрева на 200 степени.
  • Во сад за матење ставете ги белките.
  • Започнете со матење со миксер и постепено додавајте ги шеќерот и ванилиниот шеќер.
  • Изматете додека добиете цврст шлаг.
  • Во друг сад изматете ги жолчките додека се згуснат, а потоа додајте ги во садот со белките.
  • Продолжете со матењето уште 1-2 минути.
  • Брашното и прашокот за печиво просејте ги и додајте ги во садот со изматените јајца.
  • Измешајте со шпатула.
  • Тавата обложете ја со хартија за печење.
  • Во тавата ставете ја смесата за колачот и израмнете.
  • Пандишпанот печете го 10 минути на 200 степени, а потоа намалете ја температура на 180 степени и печете уште 25-35 минути.
  • Печениот пандишпан оставете го да се излади околу15 минути, а потоа превртете го врз кујнска крпа и отстранете ја хартијата.
  • Млекото,кондензираното млеко и слатката павлака ставете ги во длабок сад и измешајте ги.
  • Половина од течноста ставете во тавата во која се печеше трилечето.
  • Пандишпанот вратете го во тавата така што горната страна на колачот сега треба да биде долу поставена.
  • Врз пандишпанот додајте ја преостанатата течност и оставете го 30 минути.
  • Потоа премачкајте го со карамел и исечете парчиња.
  • Трилечето декорирајте го со изматена слатка павлака и парчиња чоколадо.
  • Послужете со омиленото кафе и уживајте во светот на вкусовите!

Намирници
  

  • 8 јајца со средна големина
  • 300 г шеќер
  • 1 ќесичка ванилин шеќер од Витаминка
  • 300 г брашно
  • 1 ќесичка прашок за печиво од Витаминка
  • 300 мл кондензирано млеко со 10% мм
  • 700 мл слатка павлака
  • 1 л млеко
  • 500 г карамел фарситура.
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг