Шпанска тортиља со компири
шпанска тортиља е во основа шпански омлет со компири и јајца нежно пржени во маслиново масло под капак на пареа. Ова јадење традиционално се служи на собна температура или ладно како тапа, но одлично е за секој оброк во денот.
Чекори на подготовка
- Компирот исечкајте го со алатот за лупење на ситни проѕирни листови
- На тава на оган ставете малку маслиново и наредете ги листовите компир поколете со капак да се пржат на тивка температура
- Во чинија измешај го јајцето со кајмакот и маслинките
- Распореди го врз компирот и додади ја моцарелата после неколку секунди
- Стави врз моцарелата од остатокот од компирот и поклопи со капак
- Остави да се растопи моцарелата и преврти го со помош на алатки компирот заедно со моцарелата да се потпечи и од другата страна
- Сервирај и уживај
Намирници
- 1 среден компир
- 1 мало лажица зачин за скара од Витаминка
- 1 мала лажица зачин за помфрит од Витаминка
- 1 лажица маслиново масло за готвење и пржење од Витаминка
- 100 гр. моцарела
- 5 маслинки со пиперче насечкани
- 1 мала лажица кајмак
- 1 јајце
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments