Ќофтиња од леќа

by | Апр 4, 2024 | 0 comments

Дел од денот: ручек
Тип: посно
Teжина: средно
Време: 30 - 60 мин.

Ќофтиња од леќа

Tastify

Чекори на подготовка
 

  • Варете ја леќата додека зрното не стане цврсто, отприлика 30 мин и потоа исцедете ја.
  • Измијте ја хељдата и варете ја во малку вода.
  • Првата вода се фрла, во втората вода се додава сол, откако хељдата ќе ја впие целата вода значи дека е сварена.
  • Морковот се вари или се бари на пареа.
  • Ако користите праз, ја повторувате истата постапка како за морковот.
  • Зеленчукот го сецкате ситно и го мешате со леќата и хељдата.
  • Доколку немате хељда, можете да искористите ориз или просо.
  • Додавате од лебот и зачинувате по вкус.
  • Убаво ја мешате смесата и ја оставате да отстои за да ја впие течноста.
  • Ги правите ќофтињата од смесата и ги редите во тавче посипано со брашно (палента или презла место брашно).
  • Печете во претходно загреана рерна на 200°C, од 40 минути до 1 час.
  • Сервирајте со салата и леб по желба.
  • На здравје и уживајте во светот на вкусовите!

Намирници
  

  • 1/2 шоља леќа
  • 1/2 шоља хељда
  • 1/2 шоља морков
  • средината од 2-3 парчиња стар леб
  • кромид/лук/магдонос/праз по желба
  • сол
  • бибер
  • кари
  • зачин Дафинка
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг