Посна чорба од леќа
Чекори на подготовка
- Излупете ги компирите и исечете ги на коцки.
- Исецкајте ги ситно кромидот, пиперката, доматот и морковите.
- Ставете малку Брилијант масло во тенџере и оставете да се загрее.
- Во загреаното масло ставете го кромидот и пржете додека не омекне.
- Додајте ги сецканите компири и морковите, ставете малку вода и оставете кратко да се динста.
- Се додава и сецканата пиперка и се динста околу 1 минута.
- Потоа додадете ги Дафинка леќата, исецканиот домат и зачинете со Дафинка зачинот, црвена пипер, буковец и сол.
- Мешајте постојано и додајте врела вода.
- Покријте со капак (не целосно, за да не претече) и оставете да се вари на тивок, умерен оган до еден час.
- Пред да го тргнете тенџерето, додајте магданос и лукче.
- Варете уште неколку минути.
- Топлата посна чорна послужете ја веднаш.
- Bon appétit!
Намирници
- 150-200 гр. Дафинка леќа
- 2 моркови
- 1 пиперка
- 2 компира
- 1 главица кромид
- 1 домат
- црвена пиперка
- зачин Дафинка
- малку сол
- 2-3 чешниња лук
- магдонос
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!
0 Comments