Брз “лахмаџун”

by | Фев 14, 2024 | 0 comments

Дел од денот: вечера, ручек
Teжина: лесно
Време: 30 - 60 мин.

Брз "лахмаџун"

Ана Марија Кузмановска
Два месеци го мислев овој лахмаџун, дури и си порачав од едно место, но верувајте оваа имитација на лахмаџун е ПРЕдобра! Го правевме веќе двапати и верувам дека овој оброк ќе биде редовно на мени. За лесен meal prep, замрзнете ги готовите тортиљи со месо и само испечете ги кога сакате 😌
подготовка 10 minutes
готвење 20 minutes
вк. време 30 minutes
порции 5

Чекори на подготовка
 

  • - Изблендирајте ги состојките смесата со мелено месо.
  • - На секоја тортиља ставете 80-100г мелено месо и убаво распоредете го со лажица.
  • - Загрејте нелепливо тавче на средна до висока температура и на малку масло гответе ја секоја тортиља додека месото не добие убава боја. Потоа превртете ја тортиљата и оставете кратко да се испече и другата страна. Повторете со сите тортиљи. Може и без масло.
  • - На крај, додадете салата по желба и уживајте

Намирници
  

  • 500 г мелено месо јунешко или мешано
  • 1 кромид
  • китка магдонос
  • 1 лажица Дафинка зачин
  • лук во прав бибер, црвен пипер
  • пиперка по желба
  • 5-6 тортиљи
  • масло
  • салата: марула патлиџан, црвен кромид, магдонос, лимон по желба
  • опционално: грчки јогурт
Го пробавте рецептот?Кажете ни како Ви се допадна!

0 Comments

Submit a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Рејтинг